Receptjeim

Az alábbi receptek nem is zseniálisak, nem is hétköznapiatlanok, inkább csak esetleg kicsit szokatlanok. Spontán születtek, intuíció alapján, és nem fogják megreformálni a konyhaművészetet, már ha olyan egyáltalán létezik. Hiszen mindenkinek saját izlése van, ahogy a párválasztás, úgy az ételek terén is. Én csak úgy szoktam tenni ezt-azt a konyhában, s itt van ennek egy-két eredménye:

Eltévedt spárgás omlett
Májgombóc leves édes kis krampuszokkal
Fokhagymaleves
Fain zöldköret


Eltévedt spárgás omlett

2-3 személyre

3 tojás
Egy bő maroknyi közepes hosszúságú levesspárga
2-3 szelet kolbász
Néhány szelet fűszeres camembert sajt
Oregano
Étolaj

Először is leszögezem, hogy teljesen jó a boltban kapható befőttes levesspárga is az étekhez. Első lépésként megadjuk a spárgának a kegyelemdöfést, és kb. centis darabokra vágjuk, közben serpenyőben kevés olajat felforrósítunk. Ekkor rávesszük a spárgákat, hogy fejest ugorjanak az olajba. Persze, jön a sistergés, meg minden ilyesmi, pedig én az olaj helyében én csipáznám a spárgát, mert tök jó fej. Míg ennyire örülnek egymásnak, szórjuk meg bőven oregánóval az egészet. Ekkor hagyjuk a spárgát, kapjon egy kis aranybarna színt, addig apró törmelékszerűre vágunk pár szelet kolbászt, de vigyázzunk, hogy ne túl sokat, mert túlzottan uralkodó az íze, és nehogy elnyomja szegény többit. Mikor kezd igazán jó színe lenni a spárgának, hozzáadjuk a kolbászt összesütjük egy kicsit, és mire minden összetevő kellően megsül, ráütjük a tojásokat, s ízlés szerinti mértékben megdermesztjük. Miután elkészültünk, néhány szelet camembert sajttal a tányérok szélén megadjuk a kellő tiszteletet, megszórjuk egy kis zöldpetrezselyemmel a kobakját, és tálaljuk, hozzá pirítóst fogyasztunk. Fogyasztás után egy barackos krémjoghurtot vagy egyéb gyümölcsjoghurtot ajánlok desszertnek, ami a reggeli élvezetét teljessé teszi.

Májgombóc leves édes kis krampuszokkal

1,5-2 l víz
300 g májgombóc
2 db hagyma
2 db krumpli
1 nagy darab piros kaliforniai paprika
1 db (erő- vagy csirke)leveskocka
Étolaj

Nekiindulásnak a pityókát apró kockákra vágjuk, és feltesszük a vizet főni. Mikor a víz forrni kezd a buzgalomtól, a krumplit belehelyezzük a leveskockával egyetemben, hogy kb. félóráig haverkodjanak. A korábban már apróra vágott hagymákat és a kaliforniai paprikát, és külön-külön kissé megdinszteljük, hogy éppen kezdjenek megopálosodni, majd a korábban emlegetett haverkodás lezáró akkordjaként félóra leteltével a krumpli mellé helyezzük őket is a készülő levesbe. Ekkor felbontjuk a mélyfagyasztott májgombócot, és szintén a leves részeivé tesszük. Még főzzük alacsony lángon kb. félórát fedővel, majd otthagyjuk egy negyedórára, hogy az összetevők összeérjenek. A leves lényege, hogy a májgombóc mély ízét kiegyensúlyozza a paprika édeskés íze, emiatt ügyeljünk arra, hogy megfelelő minőségű májgombócot szerezzünk be, mivel egy nem eléggé karakteres, "sápadt" ízű májgombóc teljesen elrontja a kulinaritást. (gy.k. Ne a legolcsóbbat vedd meg!)

(Fok)hagymaleves

4-5 dl víz/fő
másfél fej hagyma/fő (Értsd ezt úgy, hogy egy nagyobbacska+egy kisebbecske/fő.)
két-három gezerd fokhagyma/fő
fél erőleveskocka/fő
Opcionálisan: egy evőkanál liszt/fő
és a lényeg! egy testesebb répa fele/fő
Zsír belátás szerint.

A kaja igazi lénye a RÉPA! Intuitívan emeltem le a zöldségespultról legutóbb, és nem csalódtam a megérzésemben! Az a poén, hogy a dinsztelt hagyma enyhén édeskés íze, illetve a répa kellemesen kiegészíti egymást! Akkor mit is kell csinálni: először is lényeges, hogy a répa ne legyen idős, fás, hanem inkább fiatalka, de nem kell teljesen zsengének lennie. Szóval felvágjuk ezt a fiatal személyiséget lehetőleg vékonyabb szeletekre. Aztán felforraljuk a vizet, és beletesszük a srácot, hagy puhuljon (kb. 10 percig) és a leveskockát. Amíg ők el vannak maguknak, addig felvágjuk a hagymaelvtársakat (a fokhagymákat is!). Feltesszük a zsírt, ha felmelegszik, akkor lisztet hozzáadva rántást készíthetünk, (de ez nem lényeges), majd beleficcentjük végső megoldásként a hagymákat, és addig nyüstöljük őket nem annyira feltekert lángon, még megdisztelődnek szegények. (Ha egy kissé barnusok lesznek, nem gond, sőt, kifejezetten pikáns.) Ezután a végkifejlet következik: elegyítjük a (rántás+)hagymasrácokat a főzött lével, és még hagyjuk hagy kergetőzzenek egy kicsit a répákkal. Kb. 5-8 perc után levesszük a tűzhelyről, és már tálalhatjuk is szegényeket. Lehet még készíteni hozzá pirított kenyérkockákat, de csak kenyérpirítóval (!), mert az olajon, illetve zsíron készített rossz irányba viszi a fogyasztás élményét.

Fain zöldköret

Vegyeszöldség
Salátaöntet
Kis tej

Vegyünk valamilyen mélyfogyasztott vegyeszöldséget, és tegyük fel egy serpenyőben enyhe láng alatt, kicsit  pároljuk, 5-7 perc után tegyünk alá egy kicsiny tejet (ez kihagyható), aztán hagy fortyogjanak magukban egy ideig. Néhány perc után pedig adjunk hozzá kedvenc salátaöntetünkből (ne legyen túl savanyú, ha kicsit csípős akkor kellemesen pikáns lesz... :) ), és várjunk még az egész jól összeérik, majd arassuk le tálalásnál a dicsőséget.